Reizen in Cuba

Hoe reis je in Cuba?

Het eiland Cuba, je vindt er een unieke cultuur, mooie stranden, rum, dikke sigaren en vrolijke salsa. Wat je er echter níet vindt zijn goede wegen, georganiseerde busverbindingen of een treinnetwerk. Aan comfortabele auto’s ontbreekt het helaas ook, maar daar staat tegenover dat je wel in de mooiste oude old-timers kunt rijden. Reizen in Cuba, het is een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk! Wij hebben de mogelijkheden voor je getest en hieronder voor je beschreven.

Reizen per huurauto

Veruit de gemakkelijkste (en duurste) optie is het huren van een auto als je in Cuba bent. We hoeven je niet uit te leggen dat je met een auto alle vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt, te vertrekken op de tijd die voor jou uitkomt en te stoppen als je nét even dat ene plaatje wilt schieten. In Cuba komt daarbij dat dit dé kans is om 3 weken lang als El Chapo mét sigaar in je mond in je eigen old-timer rond te rijden. Dit hoeft overigens niet, er zijn ook genoeg ‘’nieuwe’’ auto’s (van die koekblikken zoals wij ze kennen) te huur.

We kunnen natuurlijk niet in jullie portemonnee kijken, maar al dit gemak (en stoer doen) heeft wel een prijskaartje. Daarnaast is het vinden van een huurauto in Cuba niet altijd gemakkelijk. Er is namelijk een gebrek aan alles, dus ook aan beschikbare (huur)auto’s.

Reizen per bus

Een stukje minder makkelijk is het reizen per bus in Cuba. Eigenlijk kunnen we hier heel simpel over zijn. Er is in Cuba 1 busmaatschappij voor toeristen: VIAZUL. In alle andere bussen die tussen de verschillende steden rijden is het voor toeristen niet toegestaan om mee te rijden. In de steden zelf is dit overigens een ander verhaal.
Mocht je daar meer over willen weten, lees dan verder in ons blog hierover. Later toevoegen Lees verder: Waarom je in Havana de openbare bus moet pakken.

De VIAZUL bussen kunnen we overigens zeker aanraden. In vergelijking met alle andere vormen van vervoer in Cuba zijn de bussen van VIAZUL luxe (goede stoelen & airco), goedkoop en rijden ze over het algemeen op tijd. Daarnaast kun je de bussen online reserveren. Klinkt super aantrekkelijk toch? Wel één probleem, het internet in Cuba is zeer minimaal en op de meeste plekken zelfs niet beschikbaar.

Later toevoegen: Internet in Cuba, hoe kom je tóch online?

Een ander feitje om rekening mee te houden. Er rijden zéér weinig VIAZUL bussen per dag tussen de verschillende bestemmingen. Houd er rekening mee dat op het traject waar jij wilt reizen 1 of wellicht 2 bussen per dag rijden, vaak op een tijd die voor jou niet perfect is. Eigenlijk rijden hoe verder richting het Oosten van Cuba, hoe minder bussen. We raden je dan ook aan om vooraf je route te bepalen, zodat je je reistijd effectief kunt indelen (en je de meeste tijd over houdt om als een echte Cubaan sigaren te roken en rum te drinken, dat is waar je tenslotte voor gekomen bent 😉 ). 

In het kort, zijn dít dus onze tips voor het reizen per VIAZUL bus.

– Kijk vooraf op de site van VIAZUL om je route te bepalen en te weten of en hoe laat de bussen naar jouw bestemming vertrekken.
– Reserveer je bus vooraf online via www.viazul.com
– Als online reserveren niet lukt, reserveer dan je bus (vooraf) op het busstation.
– Reserveren kun je het beste doen terwijl je aankomt op je bestemming. Je boekt dan een ticket voor de dag waarop je wilt vertrekken. Zo voorkom je dat de bus waar jij graag in wilt zitten volgeboekt is.
– De eigenaar van je casa particulare kan vaak ook eenvoudig telefonisch een plaatsje in de VIAZUL bus voor je reserveren. Dit geeft je iets meer vrijheid om bijvoorbeeld maar 1 dag van te voren te boeken, zonder dat je tijd kwijt bent omdat je zelf naar het busstation moet.

Later toevoegen, LINK NAAR HOE SLAAP JE IN CUBA?

Reizen per taxi collectivo

Al dat gedoe met bussen, heb jij er überhaupt geen zin in? Rijdt er geen bus naar de bestemming waar jij heen wilt óf zat je bus volgeboekt? (Logisch, want soms heb je gewoon geen zin om de bus vooraf te reserveren) Geen paniek er is een hele toffe, redelijk goedkope andere manier van reizen in Cuba: de taxi collectivo.

Wat is een taxi collectivo?
Een taxi collectivo is eigenlijk wat het woord al zegt. Een taxi die collectief gedeeld wordt. In praktijk betekent dit dat je met andere backpackers (of in sommige gevallen Cubanen) een taxi deelt. Vaak kan de eigenaar van je casa particulare of hotel dit voor je regelen. Taxi collectivos rijden op vastgestelde tijden (vaak in de ochtend), halen je op je bij je casa of hotel en brengen je tot aan de deur van je volgende casa/hotel. Absoluut een service, wat voorkomt dat je met je backpack hoeft te sjouwen (geloof ons, hier ga je dolgelukkig mee zijn in de Caribische warmte). Nadeel is wel dat je soms op volledig Aziatische wijze eerst 4 a 5 keer stopt (om je medepassagiers op te halen) voordat je ook daadwerkelijk onderweg bent. Met een beetje pech moet je onderweg nog overstappen in een andere taxi ook (omdat de chauffeurs dit onderling zo hebben afgesproken). Ach, als echte reiziger vindt je vast dat dit ook allemaal wel z’n charme heeft en geniet je gewoon van het avontuur. En daarnaast, als er geen bus reed én de huurauto’s uitverkocht waren heb je in Cuba simpelweg niet echt een andere keuze!

Voor het geval je de moed nu verloren bent. Een taxi collectivo heeft ook 1 groot voordeel. Ze kunnen ook een slaapplek voor je regelen! Heb je nog geen slaapplek geregeld op je volgende bestemming? Je taxichauffeur kent ongetwijfeld wel iemand met in een casa particulare op de plek waar jij naartoe gaat! En als extra service brengt hij je altijd tot aan de voordeur. Toch niet zo slecht he? Dat reizen in Cuba.  

Reizen per individuele taxi in Cuba

Geen zin om je taxi met anderen te delen? Of is er niemand te vinden die óók naar de bestemming moet waar jij naartoe wilt? Ook dan is er geen man over boord, in ruil voor geld is álles te koop in Cuba. Je kunt je dus altijd per privé-taxi naar een volgende bestemming laten brengen.

Belangrijk is wel om te weten dat de taxi’s in Cuba officieel van de staat moeten zijn. Taxi’s van de staat zijn echter duurder dan taxi’s van locals. Als een local je besluit toch een taxi-rit aan te bieden neemt hij dus een risico en is hij eigenlijk strafbaar. Hierdoor kan het voorkomen dat de local een stukje omrijdt of je helemaal niet mee wil nemen (terwijl hij de naast jou staande Cubaan bij het busstation wél een lift aanbiedt). Kijk dan niet raar op, respecteer het dat deze Cubaan zich aan de regels houdt en liever geen problemen wil.

Hoe herken je een taxi van de staat?

In principe zijn taxi’s van de staat herkenbaar. Maar Cuba zou Cuba niet zijn als dit niet altijd het geval is. De gele taxi’s (diegene die er overduidelijk als taxi uitzien) zijn altijd staatstaxi. Verder geldt de regel als een auto een bordje met taxi heeft is het vaak een taxi van de staat. Eigenlijk kun je het niet altijd weten en is het voor jou ook niet zo belangrijk. Probeer bij een auto die niet duidelijk aangeeft dat hij een staatstaxi is altijd goed te onderhandelen over de prijs. Waarschijnlijk is het een local die risico neemt en gewoon heel goed op jou wil verdienen doordat hij een bordje ‘’taxi’’ achter de ruit plaatst.

Liften

De laatste optie die je hebt is liften. Maar eigenlijk kunnen we over deze optie simpel zijn: niet doen! In Cuba is namelijk een groot gebrek aan vervoersmiddelen. Daarnaast is de gemiddelde Cubaan arm en heeft geen mogelijkheid tot vervoer. Zo arm dat ze zich alleen vervoer met paard en wagen kunnen veroorloven óf kunnen liften.

De Cubanen zijn om deze reden officieel verplicht een lifter mee te nemen. Door het grote aanbod van liftende mensen, wordt er in de praktijk echter altijd geld gevraagd aan lifters. Kijk dan ook niet raar op als je langs de kant van de weg iemand ziet staan die met een bankbiljet wappert, deze persoon hoopt waarschijnlijk gewoon een lift te scoren. Daarnaast gaan de Cubanen altijd voor op de toeristen dus in praktijk kun je je borst nat maken en wel een middagje met een biljet wapperen inplannen als je voor deze optie wilt gaan. En hoe avontuurlijk we ook zijn, 4 á 5 uur in de bloedhitte wachten tot je mogelijk een auto vindt is (denken wij) voor niemand de reden om naar Cuba te vliegen.